Sunday, November 9, 2008

Saturday, October 25, 2008

West Side Story

Interpretation of West Side Story with text elements in the composition.
Morgan Bodford

Monday, October 13, 2008

Manxman piano by M.H. Baillie Scott (Space)

The ‘Manxman’ piano was created by M.H. Baillie Scott in 1896, and was designed to downsize and simplify the standard piano size of the time period. However, still today, the Manxman piano is a convenient size for residence use.  The piano illustrated above is shown in a more modern, up-to-date home setting. This multifunctional area provides space for dining, sitting, dancing and playing instruments.  

            This is an ideal space for musicians who enjoy entertaining guest.  The dining area connected with the sitting and dance area enables an easy transition from dinner to the after-party or a combination of having the two together. Varying rhythms and melodies from the sound of the instruments are represented through curved elements such as, wall painting, light fixtures and seating. The table in the sitting area mimics a guitar pick, as well as, the lighting fixture above it. The Manxman piano cattycornered in the back left portion of the room enables the sound to circulate while allowing the piano player to concentrate on performing. The large window unit provides a sufficient amount of natural light, from sunup to sundown.  The imitation candle fixtures are equipped with adjustable dimming features to set the mood for the occasion.  This is especially nice since you have the option of making the mood more personal or public.

The Manxman piano was the inspiration for this dining, entertaining, and seating area, yet was not centered on it, and in return the rooms composition as a whole works together to provide a unified, cohesive environment to be in.

Sunday, October 12, 2008

Bus Shelter

Break Away From Your Day

Greensboro citizens who ride public transportation are not only practical, but also help to save our environment by reducing air pollution. However, riding public transportation is not always the most pleasant experience. The buses are set up with conventional seating that unfortunately vibrates you along the ride as well as the rest of the bus. There is little if any air circulation and no time to have peace of mind.  So, it is time to give back to the bus riders.

The bus shelter will be located on the University of North Carolina at Greensboro campus; it will be on the corner of Spring Garden St. and Tate St. right beside the Weatherspoon Art Museum.

The bus shelter provides an environment that allows bus riders to escape from the contrasting experience of city transportation and daily routines, while utilizing the sites natural elements. Setting the base of the structure back from the sidewalk will divide a space a separation to the getaway. The brick base will coincide with the existing sidewalk in front of the bus shelter. Integrating louvers on walls perpendicular to the street will allow wind flow through the bus shelter.  A transparent rooftop provides nature’s natural elements by allowing the view of overhanging trees, sunlight and the sky. Wicker seating represents the interconnection from the Greensboro community to citizens’ daily routines and experiences. Suspended and reclining seats will permit an escape to ones leisure time.  Being able to escape from daily elements is now part of ones path from point A to point B.

Friday, October 3, 2008